Odata cu lansarea versiunii beta a softului 4.0, Apple a inceput sa lupte si cu Jailbreak-ul. Timid este adevarat, dar cateva dintre optiunile pe care le gaseai in JB sunt aduse acum la nivel oficial: multitasking, folders, custom wallpaper, infinidock, reflective dock

Ca sa instalezi 4.0 este necesar fie sa ai cont de developer, sau, in cel mai bun caz, UDID-ul telefonului tau sa fie inregistrat pe contul unui developer. Asta pentru ca la instalare iTunes interogheaza serverele Apple pentru autorizare si risti ca telefonul sa nu ti se mai activeze chiar daca este factory unlocked. Am si eu cunostintele mele care tin la mine si mi-am inregistrat codul in contul unui dev. Multumesc inca o data. UPDATE: 4.0 beta nu merge instalat decat de pe MAC.

Instalarea a decurs normal ca la orice restore. Telefonul s-a activat si acum sunt la 4.0 beta.
Dintr-un foc se poate vedea homescreen-ul schimbat. Apple a adaugat un dock 3D similar cu cel de la Snow Leopard.

Iar pe fundal, ce sa vezi? Un custom wallpaper. Pe springboard a mai aparut o icoana: Game Center care se vrea un fel de server de jocuri pe care te inscrii cu username si parola. Utilizatorii de PSP/PS3/Xbox stiu deja cam cu ce se mananca.

Icoanele de la Calculator, Notes, Clock par modificate si imbunatatite.

Prima impresie este ca noul 4.0 se misca mai bine. Este mai elastic, iar asa-zis-ul multitasking nu ii ingreuneaza performantele. Acum si faptul ca 3GS este mai puternic are un rol decisiv. Poate un 3G nu s-ar descurca asa de bine.
Ce nu am inteles eu prea bine este cum functioneaza acest multitasking pentru ca orice aplicatie deschizi iti figureaza mai apoi in dock-ul specific. Si asa se strang o gramada si nu stiu daca afecteaza in vreun fel viata bateriei sau RAM-ul telefonului. Ramane de vazut.

Activarea multitasking-ului se face prin apasarea de doua ori a butonului Home. Springboard-ul capata un aspect mat si blurat se deplaseaza spre partea de sus si apare dock-ul care contine aplicatiile deschise. O gaselnita interesanta dar care seamana foarte mult cu infinidock.

Un alt element interesant este FOLDERS inspirat din renumita aplicatie Categorize din Cydia. Daca ai mai multe aplicatii de acelasi fel le poti grupa intr-un singur folder care se autodenumeste sau il poti denumi. O data ce ai format un folder, poti avea acces la aplicatiile dinauntru cu o simpla apasare pe icoana folderului respectiv. Folderul se deshide printr-un efect grafic original. Nu se suprapune pur si simplu peste springboard ci o “sparge” in doua: o bucata se deplaseaza in jos. In aceste foldere poti depozita pana la 12 aplicatii.

Apple spune ca sunt 100 de elemente noi pentru utilizator in noul 4.0. Eu nu le vad dar pot sa va mai amintesc aici de unele chestii noi:

Unified Inbox
Sortarea mail-ului dupa thread
Switch pentru activare/dezactivare Cellular Data
Keyboard-ul are mai multe optiuni de layout
SMS counter
Search prin SMS
Web si Wikipedia integrate in Spotlight
Parole aplhanumerice pentru lock iPhone
Alerte pentru aplicatiile din interiorul folderelor
Redimensionare poze la trimitere
Spellcheck
Bluetooth keyboard pairing
Notificare pentru SMS-uri ratate
Fotografii pt. contacte in email
AutoFill (Names & Passwd) la Safari
Lyrics & Podcast Info la iPod on/off
Sortare dupa Albume, Events sau Faces in Photos
Large Text pana la 56 pt
Zoom digital x5 la camera
Posibilitate de trimitere SMS dintr-o aplicatie
Creare de playlist-uri direct in iPhone
iBooks

La o prima utilizare eu cam astea le-am descoperit. Voi reveni cu update-uri pe masura ce mai descopar si alte chestii interesante.

Si acum sa trec si la partile deranjante de la 4.0

1. Wallpaper-ul original dispare in neant daca il schimbi. Nu mai apare in stock wallpaper cum ar fi fost normal. Prin urmare daca vrei sa il pui la loc nu mai ai de unde
2. Mutatul icoanelor dintr-o pagina in alta devine o problema acum ca exista Folders. O clipa de neatentie si trecerea unei icoane peste cealalta iti creeaza un folder. E adevarat ca le poti scoate la loc dar e suparator.
3. “Shortcut-urile” de la 3.1.3 din butonul de Home au disparut. Acum nu poti decat sa activezi multitasking-ul cu doua apasari de buton.
4. Functia de “pick up from you left” implementata o data cu multitasking are si parti neplacute. Daca ultima oara ai umblat in Settings la Wallpapers, urmatoarea data cand intri in settings esti tot acolo si poate vrei sa reglezi alte functii. Trebuie sa te intorci in radacina centrala si de acolo sa mergi unde vrei
5. Toate folderele create cu mai multe aplicatii arata la fel. Daca ai zeci de aplicatii pe care le grupezi in foldere vei avea o priveliste neplacuta sa vezi un springboard plin de foldere de acelasi fel. Poate Apple se mai gandeste si la altceva.
UPDATE:
6. Alarma de la ceas functioneaza random. O data suna, alteori nu!  (un bug gasit de Cristian Ivan de la Codesignum)
7. Aparitia LockScreen-ului se face in doi timpi. Daca apesi butonul Home sau Sleep ca sa ti se deschida lockscreen-ul, aparitia acestuia se face in 2 timpi cu doua frame-uri: prima data apare un lockscreen intunecat si apoi apare si cel normal… Asta e un bug cu siguranta. Iar scuccesiunea lor se face intr-o fractiune de secunda.
8. Telecomanda de pe casti merge si nu merge. La iPod, dupa ce pui pauza la o piesa si vrei sa o reiei dupa ceva timp nu se mai poate. Telecomanda nu mai raspunde decat daca aprinzi Lockcreen-ul
9. Ringtone-ul functioneaza din cand in cand. Se intampla ca uneori sa sune telefonul sau alte ori doar sa vibreze (bug gasit de Cosmin Dinu)
10. Casca cu bluetooth 2 se conecteaza cu iPhone dar comenzile merg sau nu merg (bug gasit de Cosmin Dinu)

Per ansamblu e un pas inainte. Daca ar fi dupa mine Apple ar fi trebuit sa urmareasca si sa “copieze” toate aplicatiile si optiunile thirdparty din Cydia si sa le implementeze oficial si profesional. Astfel reduceau drastic optiunile de JB ale utilizatorilor.

Pana atunci cred ca versiunea finala a 4.0 va fi  foarte buna.
Din pacate un review cu privire la durata bateriei nu am putut face pentru ca telefonul meu are push notifications activat, twitter si navigare pe web. Deci functii mari consumatoare de energie.

Va las mai jos un set de capturi cu setari si  caracteristici noi din 4.0. Enjoy

Advertisements