Ieri s-a lansat noua metoda pentru deblocarea terminalelor 3G/3GS. Dincolo de euforia acestei lansari exista un amanunt care mie mi se pare destul de periculos dar pe care nu prea multi se chinuie sa il explice.

In procesul de deblocare faci practic un “transplant”. Se transfera BaseBand-ul de la iPad care teoretic este factory unlocked si il pui pe iPhone. Nimic mai simplu! Dar aici intervine partea periculoasa. Acest “transplant” nu este reversibil in sensul ca nu vei mai putea reveni la BB de iPhone.

Daca Apple considera ca trebuie sa inchida varianta asta, ceea ce nu este prea greu de facut avand in vedere ca incepand cu versiunea 4.2.1 nu mai poti sa faci update la soft fara sa faci update si la baseband, atunci exista riscul ca telefoanele sa ramana pe veci la versiunea de soft 4.1 care acum este deblocabil.

Si totul nu e decat o chestie de numerotare a basebandului. Mi se pare ca este cea mai vulnerabila metoda si cel mai usor de inchis. Apple poate face o schimbare de numerotare a viitorului baseband doar asa de distractie si totul ia sfarsit.

Pe langa faptul ca metoda este putin cam tricky, implica un risc pe termen lung care nu poate fi prevazut. Nu mai vb acum de pierderea garantiei pentru cei care o au inca. E decizia voastra. Eu nu am facut decat sa avertizez. MuscleNerd spune cam acelasi lucru despre povestea asta. Va las mai jos dialogul:

@pdante: if I put the iPad BB on my iPhone can I go back to iphone bb sometime or I’ll be stuck with ipad bb forever?

@musclenerd: that all depends on how Apple numbers future iPhone BB versions (but safer to assume they will stay down in the 05.xx range)

@musclenerd: (in which case, you can’t get back into their iPhone sequence. But unlockers don’t want to get back into their iPhone sequence.)

Advertisements