Stim cu totii ca in USA congresul american a legiferat procesul de Jailbreak. Apple lupta pe toate caile ca sa impiedice acest lucru. Prin amenintari cu pierderea garantiei terminalelor sau pe diverse alte canale. Ceea ce se intampla in ultima vreme insa ma face sa ma intreb daca nu cumva Apple si-a schimbat strategia.

Incepand cu modelele noi de iPhone 3GS si anume cele cu asa-zisul BootRom nou, Jailbreak-ul a devenit din ce in ce mai dificil. Metodele incercate de hackeri au fost mai bune sau mai proaste, eu as inclina spre varianta cu “mai proaste”.

A aparut si iPhone 4, data in care razboiul dintre “pisica” si “soarece” a intrat intr-o noua faza. Apple pare ca s-a impacat cu ideea ca nu poate sa faca un soft impenetrabil si a ales sa il faca cat mai anevoios de spart. De ce? Pai pare simplu. Pentru ca, cu cat perioada necesara spargerii codurilor pentru versiunile noi de soft sunt mai mari, cu atat dezinteresul pentru solutia finala (Jailbreak) capata un contur mai puternic.

Ma uit la evolutia dorintelor mele asupra functiilor iPhone-ului. Este adevarat ca exista prin Jailbreak metode prin care sa iti faci telefonul mai performant. Este la fel de adevarat ca prin noile versiuni de soft Apple a venit in intampinarea necesitatilor noastre si a umplut niste goluri.

Dar iata ca se fac deja se fac cateva luni bune de cand nu exista o solutie de Jailbreak viabila si deja nu ii mai simt nevoia. Telefonul meu merge bine, e stabil nu isi mananca bateria singur din cauza unor softuri scrise prost. Incet, incet tactica Apple da roade. Interesul pentru Jailbreak se dilueaza pe masura ce distantele dintre solutii devin din ce in ce mai mari! Si ca mine sunt din ce in ce mai multi!

Usor, fara scandal si amenintari se pare ca Apple merge spre un sir de victorii tacite. BVO!

Advertisements